Zamani over werken tijdens de ramadan. Hoe ga je daarmee om?

De ramadan valt in 2023 tussen woensdagavond 22 maart en vrijdagavond 21 april. De maand ramadan is een gelegenheid om eigenschappen zoals vasthoudendheid, discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing te ontwikkelen. Hoe is het om in deze periode het vasten te combineren met een fulltime baan? Bliss*er Zamani vertelt je er meer over!

“Hi, ik ben Zamani! Ik werk nu een jaar bij Bliss en ik zit sinds november 2022 op opdracht in de rol van Projectmanagement Ondersteuning bij de Landelijke Coördinatie Covid-19 Bestrijding (LCCB). Sinds een aantal jaar doe ik mee aan de ramadan.”

Wat betekent de ramadan voor jou?

“De ramadan is voor mij, net als voor vele moslims, de heilige maand van het jaar. Het is voor mij echt een maand van bezinning. Deze maand staat voor mij in het teken om dichter bij het geloof te komen. Je gaat toch best snel mee in de waan van de dag. Door de ramadan word je ook door je omgeving gemotiveerd om je echt op het geloof te focussen. Deze focus gaat verder dan bidden en vasten, denk bijvoorbeeld aan het schenken aan goede doelen en het doen van goede daden.”

Hoe ziet je (werk)dag eruit tijdens de Ramadan?

“Mijn werkdag tijdens de Ramadan ziet er niet heel anders uit. Het vasten doe je vanaf de dageraad, vanochtend was dat 5.27 uur. Ik zet mijn wekker om 5 uur. Dan ontbijt ik met een proteïne shake, mueslireep, banaan en een dopper fles (van Bliss natuurlijk!) met water. Daarna start ik met het ochtendgebed. De uren voor mijn werkdag, van 5.45 uur tot 8.30 uur, heb ik de afgelopen twee weken gebruikt voor het leren van mijn IPMA certificering. Vanaf 9 uur start mijn werkdag bij LCCB. Ze denken op het werk heel erg mee, door flexibel te zijn in het plannen van overleggen, en er is een gebedsruimte ingericht bij de LCCB. Er heerst veel begrip en er wordt vaak gevraagd hoe het met me gaat. Dat is erg fijn!”

Wat heb je geleerd tijdens het vasten?

“Het vasten is voor mij een manier om mijn focus en bewustzijn te herpakken. Dat kan in iets kleins zitten, zoals verspillingen van voedsel tegengaan of stil te staan bij wat je hebt wat anderen niet hebben.”

Welke uitdagingen ervaar je tijdens de ramadan?

“Mijn grootste uitdaging dit jaar is het fulltime werken combineren met het leren van een werkcertificaat en me daarnaast nog willen verdiepen in mijn geloof. Ik merk dat ik aan het eind van de dag wat laag in mijn energie zit. Dat is voor veel mensen natuurlijk het geval, ook alle studenten die nu starten met examens. Je wilt tijdens de ramadan het optimale voor jou eruit halen.

Vóór de ramadan stel je namelijk doelen op voor jezelf. Een gebruikelijke is bijvoorbeeld het uitlezen van de Koran deze maand. Dit is een van mijn doelen, maar ik vind het lastig om hier gezien de drukte genoeg aandacht aan te besteden. Doordat ik Arabische lessen aan het volgen ben, lees ik nu dan ook in het Arabisch. Dit is nog veel oefenen waardoor het ook wat langzamer gaat. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook belangrijk om te accepteren dat dingen niet altijd gaan zoals je gepland hebt. Dat is voor mij een goede oefening!”

Wat kunnen collega’s doen om je werkdag makkelijker te maken?

“Vaak hebben we niet heel veel nodig en is begrip voldoende. Ga het gesprek aan met degene die vast en stel juist deze check-vraag! Dan hoor je vanzelf wel wat het antwoord is!”

Hoe sluit jij de ramadan af aan het eind van de maand?

“Dat verschilt per jaar! Ik vier het vaak samen met familie of vrienden, veel lekker eten en gezelligheid. Vorig jaar viel ‘Eid al Fitr’ op mijn eerste dag bij Bliss, haha! Toen heb ik koekjes en lekkernijen van de bakker meegenomen.”

Welke tips heb je voor het vasten met een fulltime baan?

“Dat is heel afhankelijk van hoe flexibel je werkgever is. Ik probeer mijn meetings vooral aan het begin van de dag in te plannen. Dan ben ik nog scherp. Zo kan ik individueel werk, zoals leeswerk en uitvoerende taken, aan het eind van de dag uitvoeren. Verder probeer ik op kantoordagen wat eerder weg te gaan, zodat ik nog wel goed oplet in het verkeer en de file net voor ben. Als je werk flexibele werktijden toelaat is dat wel zo prettig. En als laatste tip, als je laag in je energie zit is het geen probleem om dat gewoon aan te geven. De meeste mensen hebben daar echt begrip voor!”

Zamani is niet de enige Bliss*er die we hebben geïnterviewd. Ook Mohamed deelt hier zijn ervaringen.

Auteur

Mascha Barelds

Bliss Veranderaar