Werken en de Ramadan, Mohamed deelt zijn ervaring

De Ramadan markeert een periode van spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling voor miljoenen moslims wereldwijd. Het combineren van vasten met een fulltime baan kan een uitdaging zijn, maar biedt ook kansen voor spirituele groei en zelfreflectie. Wij zijn nieuwsgierig naar de ervaringen van onze eigen collega’s tijdens deze bijzondere periode. Vorig jaar gingen we al in gesprek met Zamani (lees haar verhaal hier). Dit jaar spreken we Mohamed, een trainee bij Bliss, om zijn inzichten en ervaringen te delen over de Ramadan.

Hoi! Ik ben Mohamed en een aantal maanden geleden ben ik gestart als trainee bij Bliss. Momenteel zit ik op opdracht bij KPN als klantorder regisseur. 

Wat betekent de Ramadan voor jou?

Voor mij is de Ramadan meer dan alleen een periode van vasten. Het is een tijd van aanbidding, reset en reflectie. Ik sta stil bij het afgelopen jaar en denk na over het komende jaar. Ik ga op zoek naar verbeterpunten. Mijn doel gedurende de Ramadan is om elk jaar een beter persoon te worden. 

Hoe ziet je (werk)dag eruit tijdens de Ramadan?

Een typische dag begint vroeg, ik sta om half 5 ’s ochtends op, samen met mijn hele gezin. We nemen dan met elkaar een moment om te ontbijten. Dan ga ik weer terug naar bed om nog even een uurtje of twee te slapen. Om half 9 ga ik gewoon aan het werk, tussendoor bid ik, dat doe ik vijf keer per dag. Aan het eind van de dag, rond 19.00, ga ik weer samen met mijn gezin eten. 

Wat heb je geleerd tijdens het vasten?

Je leert eigenlijk altijd wel iets nieuws over jezelf. Ik stel religieuze doelen voor mezelf zoals het uitlezen van de Koran, het verbeteren van mijn gebed of meer leren over de profeten. Wat ik hiervan leer probeer ik ook zoveel mogelijk toe te passen in het dagelijkse leven.

Welke uitdagingen ervaar je tijdens de Ramadan?

Nou… ik ben een ochtendpersoon dus ik moet zeggen dat het vroege opstaan er altijd wel inhakt. Ik vind het niet eten en drinken nooit zo moeilijk. Inmiddels doe ik al elf jaar mee aan de Ramadan en vroeger werd ik nog wel eens chagrijnig. Nu heb ik geleerd om geduldig en vriendelijk te blijven.

Hoe sluit jij de Ramadan af aan het eind van de maand?

De laatste tien dagen van de Ramadan zijn al heel belangrijk, dan focus ik me met name op liefdadigheid zoals het betalen van de armenbelasting en ga ik vaker of langer bidden. We sluiten de Ramadan af met het Suikerfeest, ook wel bekend als Eid el Fitr. Wij gaan dan naar familie toe om met elkaar te eten en elkaar cadeautjes te geven.

Welke tips heb je voor vasten met een fulltime baan?

Later starten met werken zodat je nog even kan slapen, voor alle mensen net als ik die slecht met een slaapgebrek om kunnen gaan. En mijn grote geheim is melk drinken in de avond, daar krijg je echt minder dorst van. En oké, nog een laatste tip; sta op in de ochtend en doe het samen met je familie, het geeft echt kracht als je het met elkaar doet.

Vorig jaar spraken we Zamani over haar ervaring, klik hier om haar verhaal te lezen.

Auteur

Belle van Teijlingen

Bliss Coach & Branding