Wet DBA voor ZZP’ers in 2025: een nieuw verdienmodel brengt kansen met zich mee

Als zpp’er in project- en verandermanagement wil je een bepaalde mate van vrijheid en ondernemerschap, maar ook toegang tot de leukste en uitdagendste opdrachten. Hoe behoud je deze balans met de strengere wet- en regelgeving van de wet DBA die op de loer ligt in 2025? In dit artikel nemen we je mee in de indirecte en directe gevolgen voor zzp’ers van de strengere handhaving, hoe je hiermee om kan gaan en bieden we een mogelijke oplossing.

Strengere handhaving Wet DBA in 2025

In 2016 werd de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) geïntroduceerd als de vervanger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), met als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op de Wet DBA, wat indirecte en directe gevolgen kan hebben voor jou als zpp’er. Daarnaast ligt er een nieuw wetsvoorstel klaar voor 2026: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR), die de Wet DBA moet vervangen. Deze wet beoogt meer helderheid te bieden door concretere criteria te geven voor het beoordelen van arbeidsrelaties, zoals de mate van vrijheid, gezagsverhoudingen en het ondernemersrisico. 

Uit onderzoek van Knab blijkt dat één op de drie zzp’ers (36%) zich zorgen maakt over de Wet DBA, terwijl bijna de helft de wet niet kent. Vooral zzp’ers met langdurige opdrachten en hoge omzet, zoals in kantoorfuncties, maken zich zorgen. Vanaf 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium opgeheven, waardoor strengere controles op de werkrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers zullen plaatsvinden.

De gevolgen voor zzp’ers

Schijnzelfstandigheid wordt aangepakt
Er zal strenger worden gecontroleerd op kenmerken van loondienst in opdrachtovereenkomsten. Dit omvat zaken als werkgeversgezag, verplichting tot persoonlijke arbeid en beloning. Als de Belastingdienst vaststelt dat je opdracht eigenlijk een dienstverband had moeten zijn, moet de opdrachtgever loonheffingen en sociale premies met terugwerkende kracht betalen. Jij als zzp’er kan je fiscale voordelen verliezen, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, wat kan leiden tot terugvorderingen van de Belastingdienst.

Opdrachtgevers worden huiverig
In risicovolle sectoren worden opdrachtgevers door de strengere regels en risico’s terughoudender om zzp’ers in te huren. In project- en verandermanagement zien we dat niet alleen overheidsinstellingen, maar ook commerciële bedrijven steeds vaker kiezen voor vaste tussenpartijen of het in loondienst aannemen van professionals. Dit gebeurt vooral wanneer zzp’ers langdurig op één opdracht werken, omdat deze situatie vaak wordt gezien als risicovol in het kader van schijnzelfstandigheid. 

Modelovereenkomsten bieden geen zekerheid meer
Vanaf 2025 bieden modelovereenkomsten geen garanties meer, omdat de feitelijke werkwijze vaak afwijkt van wat is afgesproken. Dit kan ertoe leiden dat opdrachtgevers lopende opdrachten stopzetten of nieuwe opdrachten uitstellen om mogelijke controles te vermijden.

Hoe kun je hier als zzp’er mee omgaan?

Check je mate van zelfstandigheid
De Rijksoverheid heeft bepaalde kenmerken beschreven die werkgeversgezag aanduiden, de mate waarin een opdrachtgever bepaalt hoe en wanneer je werkt. Als jij je hierin herkent, is het verstandig juridisch advies in te winnen of duidelijke afspraken te maken over de opdrachtovereenkomst. Ook wordt het voor jou als zzp’er steeds belangrijker om meerdere verschillende opdrachten per jaar uit te voeren.

Sluit je aan bij een netwerk of bureau
Door de aangescherpte regels zullen bedrijven de manier waarop zij zzp’ers inhuren aanpassen. Voor jou betekent dit dat je mogelijk minder zekerheid hebt en nieuwe opdrachten kunt mislopen. Een manier om opdrachten te blijven vinden, is door je aan te sluiten bij een professioneel netwerk of bureau binnen je niche. Hierdoor deel je risico’s en heb je toegang tot opdrachten die anders moeilijk te vinden zijn.

Op zoek naar een community voor ondernemerschap?

Bliss biedt een oplossing voor professionals die geloven in langdurige samenwerking zonder verlies van ondernemerschap. Sinds 2020 werken we met het ‘Associate’ contract, waarbij je in dienst bent bij Bliss, maar een vast percentage van je omzet ontvangt. Bliss regelt je arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenregeling (als je dat wilt), terwijl jij actief blijft netwerken en toegang krijgt tot ons netwerk van uitdagende opdrachten. Ook als je even geen opdracht hebt, bieden we financiële basiszekerheid.

De voordelen van het Associate verdienmodel

Naast de voordelen van het deel uitmaken van een community, biedt dit model een oplossing voor de strengere handhaving van de Wet DBA. Dit brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Toegang tot opdrachten die niet meer beschikbaar zijn voor zzp’ers.
  • Samenwerking met exclusieve opdrachtgevers die doorgaans moeilijk bereikbaar zijn voor zelfstandigen.
  • Een vast team dat je ondersteunt met sales, administratie en compliance.
  • Flexibiliteit om meerdere opdrachten bij één opdrachtgever uit te voeren.
  • Mogelijkheid om in verschillende branches te werken, los van je eerdere ervaring.
  • Toegang tot Bliss-groeipraktijken, zoals certificeringen, (job)coaching en intervisie met vakgenoten.

Conclusie

Het Associate verdienmodel biedt een toekomstbestendige manier van werken voor project- en verandermanagers. Wil je meer weten? Neem contact met ons op en ontdek hoe dit model voor jou kan werken. Onze associates delen graag hun ervaringen over hun overstap van zzp naar dit verdienmodel.

Auteur

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *