De launch van Multisim bij T-Mobile Nederland

Projectmanagers van Bliss aan het woord.

Bij onze grootste partner T-Mobile Nederland werkt Bliss met een diverse community van freelance en Bliss projectmanagers. Afgelopen maand hebben Eric Willigers en Peter Aukema een aantal mooie mijlpalen behaald die hebben bijgedragen aan de realisatie van de nieuwe dienst Multisim. Dit in nauwe samenwerking met Apple. We stelden Eric en Peter een aantal vragen over de Multisim Launch.

Wat was het doel van het project?

Eric: “Je hebt het misschien al in het nieuws voorbij zien komen: Als enige provider in Nederland maakt T-Mobile het sinds kort mogelijk om op de Apple Watch Cellular bereikbaar te zijn zonder iPhone op zak. Al geruime tijd wordt hier vanuit de markt om gevraagd. Met Multisim wordt de Apple Watch Cellular door middel van eSim gekoppeld aan een bestaand abonnement en telefoonnummer. Ook internetten wordt ondersteund zonder iPhone in de buurt. Elders in de wereld was dit al mogelijk en nu ook in Nederland, exclusief voor T-Mobile klanten.”

Welke deliverables heb je met je team opgeleverd?

Eric: “Wij hebben ervoor gezorgd dat een klant met minimale inspanningen Multisim in gebruik kan nemen. Wij hebben daarvoor een speciale applicatie voor de iPhone gebouwd waarmee de klant Multisim aanschaft en installeert. Voor klanten die de Apple Watch Cellular via de T-Mobile verkooppunten aanschaffen, hebben wij het installeren van Multisim onderdeel laten worden van het pairing proces. Multisim wordt dan automatisch op de Apple Watch geïnstalleerd. Daarnaast hebben we aanvullende functionaliteiten gebouwd die de klant ondersteunen in het gebruik van een Apple Watch Cellular. Bijvoorbeeld als de klant de Apple Watch kwijt is, kan hij deze via de T-Mobile Portal tijdelijk blokkeren, en als hij hem weer gevonden heeft, weer deblokkeren.”

Wat was jouw rol in het project? 

Peter: “Met mijn projectorganisatie zorgde ik voor de noodzakelijke netwerkaanpassingen, genaamd Multi-ring, wat een bredere enabler binnen de organisatie wordt voor dienstverleningen. Multi-ring is een vereiste voor onder andere de Multisim oplossing. Denk aan het ondersteunen van de Apple Watch Cellular binnen het IP Multimedia Subsystem (IMS). Om dit te realiseren was o.a. coördinatie nodig rondom ontwikkeling, netwerk testen, de afstemming met de leveranciers en uiteindelijk de overdracht naar de lijn.”

Eric: “Mijn rol was de facilitatie van de noodzakelijke technische aanpassingen en T-Mobile door het certificeringsproces van Apple leiden. Alleen bij succesvolle certificering geeft Apple toestemming om Multisim te gebruiken op de Apple Watch Cellular. Door helder te zijn over onze uitdagingen en vorderingen en de juiste prioriteiten aan deliverables en issues toe te kennen, toonden we continu aan dat we in control waren en hebben we het certificeringsproces met succes doorlopen.”

Waar heb je het meest van geleerd?

Eric: “De impact van corona heb ik onderschat. In april 2021 zat onze testmanager vast in India. Ik heb toen een groot deel van de testmanager rol ingevuld en gelukkig hebben wij vanuit de netwerkorganisatie ondersteuning gekregen om het project op tijd op te leveren.”

Meer cases van Bliss*ers lezen? Klik hier!

Auteur

Mascha Barelds

Bliss Veranderaar