Hoe neem jij regie over je (werk)leven?

Veranderingen komen met pieken en dalen. Met voor- en tegenspoed. Het is niet de vraag óf er iets verandert, maar hoe we ermee omgaan. De belangrijkste vraag is dus: hoe behoud je jouw ‘bliss’? Bij Team Bliss geloven we dat wanneer jij als professional de volledige regie neemt over je eigen bestaan, plezier en succes hand in hand kunnen gaan. 

Als engineer van je eigen bestaan durf je te kiezen, ben je gericht op groei en ga je ‘doen’. Deze mindset maakt je werk efficiënter, beter en vooral ook leuker, juist ook als het tijdens verandertrajecten even tegenzit.

Hoeveel regie neem jij over jouw bestaan? En welke aspecten kun je bijvoorbeeld onder de loep nemen om te bepalen of je echt de engineer van je eigen bestaan bent? Pas als je bewust in contact staat met je denken, voelen en handelen in een interactie of situatie ontstaat er ruimte om hier verantwoordelijkheid over te nemen en bij te sturen.

“Wij geloven dat wanneer je je eigen pad kan kiezen en verantwoordelijkheid neemt over je eigen werk en leven je beter in je vel zit, waardoor je betere resultaten behaalt.”

Door alle externe afleiding en druk is het extra belangrijk om regelmatig een grondige zelfreflectie te doen. Stel jezelf de volgende vragen:

Passie en drijfveren: Wat drijft jou? Wat geeft je zingeving en betekenis in je werk en leven? Voel je gepassioneerd en geïnspireerd door wat je doet. Of merk je dat je werk je eerder uitput dan energie geeft?

Doelen en ambities: Heb je duidelijke doelen en ambities voor ogen in je werkend leven? En neem je actieve stappen om deze doelen te bereiken, of laat je je meer leiden door externe omstandigheden en verwachtingen?

Zelfbewustzijn en zelfsturing: Ben je je bewust van je eigen invloed op situaties? Hoe zorg je in je dagelijkse werk dat je dicht bij je eigen waarden en energiegevers blijft? Heb je het vermogen om je emoties te reguleren, jezelf te motiveren, doelen te stellen en effectief te plannen en organiseren? 

Autonomie en eigenaarschap: Neem je verantwoordelijkheid over je eigen denken, voelen en handelen in situaties, of focus je je op dat wat buiten je invloedssfeer ligt? Ervaar je voldoende autonomie en zelfbeschikking in je werk? Hoe neem je beslissingen en oefen je invloed uit op de richting en uitvoering van je taken?

Leren en reflecteren: Heb je een diepgeworteld geloof dat iedereen het potentieel heeft om te groeien, ongeacht hun huidige niveau van bekwaamheid? Sta je open voor uitdagingen en feedback, of ontstaat er gauw interne weerstand? Zie je het succes van anderen als bedreigend, of als inspirerend en motiverend? Stimuleer je jezelf voldoende om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, of zit je vast in een sleur van repetitieve taken?

Balans en welzijn: Wat doe je als eerst wanneer je aan je lichaam en geest merkt dat je uit balans bent? Hoe ga je om met stress? Wat doe je wanneer je je overweldigd of uitgeput voelt? En wat zorgt voor jou voor ontspanning?

Neem de tijd om te reflecteren, stel doelen voor jezelf en neem actie om de nodige veranderingen aan te brengen. Want als je de regie neemt over je (werkende) leven, kun je het beste uit jezelf halen. En een betekenisvol leven leiden dat voldoening geeft.

Wil jij engineer van je eigen bestaan worden? Neem contact op en ontdek wat Bliss voor jou kan betekenen. Op de hoogte blijven van onze artikelen? Volg ons op LinkedIn.

Auteur

Mascha Barelds

Bliss Veranderaar

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *