Hoe behoud je je ‘bliss’ bij een project dat vastloopt?

Projecten die niet van de grond komen, vastlopen en voor veel frustratie zorgen.. Vaak probeert een organisatie deze problemen meermaals zelf op te lossen voordat er externe hulp wordt ingeschakeld. Tegen de tijd dat een externe verschijnt, is de energie laag en de weerstand hoog. Hoe houd je als projectmanager je ‘bliss’ – je gemoedsrust en motivatie – bij een dergelijk uitdagend project? En hoe breng je het toch tot een goed einde?

Waarom loopt een project stuk? Meestal moet iemand het “er bij” doen waardoor er vaak sprake is van onduidelijke doelen, het ontbreekt aan de nodige middelen of er een gebrek is aan communicatie en samenwerking binnen het team. En hoe vaker een project mislukt, hoe meer dit leidt tot vermoeidheid en wantrouwen in een succesvolle uitkomst. Een projectmanager komt dan al met een 3-0 achterstand binnen op een project.

Achterhaal de projecthistorie

Voordat je een vastgelopen project nieuw leven kunt inblazen, is het cruciaal om de projecthistorie goed te begrijpen. Vraag naar eerdere pogingen en oplossingen. Wat werkte niet? Welke gevoeligheden spelen er? Door deze informatie te verzamelen, leer je de organisatie en haar cultuur beter kennen én hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dit bespaart tijd en helpt je om gerichte, effectieve stappen te zetten.

“Wie weet waar een project vandaan komt, heeft een duidelijker beeld van waar het heen kan gaan.”

Ga conflicten nooit uit de weg

Een vastgelopen project weer op de rails krijgen is vaak extra moeilijk, maar ook extra belangrijk. Je zult als projectmanager goed moeten kunnen omgaan met weerstand en conflicten. Dit betekent dat je niet bang moet zijn om problemen aan te kaarten en mensen te confronteren met de realiteit. Positief confronterend zijn helpt om misverstanden uit de weg te ruimen en de juiste richting te bepalen. 

“Veranderen vraagt om geduld, empathie en doorzettingsvermogen.”

Neem het niet persoonlijk

Daarnaast blijft het een constante uitdaging om weerstand niet persoonlijk op te vatten. Wanneer iemand negatief reageert, een idee afbrandt of in zijn totaliteit het nut van een project niet inziet, is het belangrijk om het eigen ego opzij te zetten. Toch is dat niet altijd eenvoudig; niemand houdt van negatieve reacties op het werk. Maar wanneer je de veranderpsychologie begrijpt, dan leer je deze situaties met een andere bril bekijken waardoor je niet zelf ook in een negatieve spiraal terechtkomt. 

Houd focus op je einddoel

Blijf positief en gefocust op de lange termijn, ook als je te maken hebt met tegenslagen. Verwacht het onverwachte, blijf open-minded en laat jezelf niet uit het veld slaan. Jouw motivatie inspireert en motiveert uiteindelijk ook anderen, en je blijft gemotiveerd door goed voor jezelf te zorgen, voldoende rust te nemen en je eigen grenzen te bewaken. 

Conclusie

Een vastgelopen project nieuw leven inblazen is een uitdagende, maar ook een zeer waardevolle taak. Door de projecthistorie goed te begrijpen, effectief om te gaan met conflicten en weerstand, flexibel te zijn en een sterk team op te bouwen, kun je als projectmanager het verschil maken. En door je eigen ‘bliss’ te houden, blijf je gemotiveerd en weet je anderen te begeleiden en motiveren. Dat blijft een dagelijkse oefening voor iedere professional die dagelijks met verandering bezig is.

Iedereen heeft eigen manieren om gemotiveerd aan het werk te blijven wanneer een project tegenzit. Hoe blijf jij ontspannen tijdens jouw werk?

Auteur

teambliss

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *