Urgentie en doelstelling
Binnen de sector Bouw & Infra is een aanzienlijk tekort aan arbeidskrachten. Dit komt deels door vergrijzing en onvoldoende instroom vanuit het MBO. Daarnaast is het wenselijk dat het onderwijs en de arbeidsmarkt zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Als reactie hierop leiden veel bouwbedrijven tegenwoordig hun eigen personeel op. Het resultaat hiervan is dat personeel wel over de juiste kennis beschikt, maar geen erkend diploma ontvangt. Hierdoor is niet duidelijk welke vaardigheden/skills werknemers hebben.
Volandis heeft hier een essentiële innovatie voor geïntroduceerd: het Digitaal Skills Paspoort voor vakmensen (DSP). Het DSP is een geavanceerde online tool waarmee werknemers, zowel met als zonder diploma, hun gehele carrière, hun vaardigheden/skills kunnen vastleggen en staven aan de hand van bewijsmateriaal. Het DSP maakt niet alleen inzichtelijk waar werknemers zich verder in kunnen ontwikkelen, het zorgt ook voor een constante prikkel (dialoog tussen werkgever en werknemer) voor werknemers om zich te blijven ontwikkelen (ongeacht leeftijd, werkervaring of expertise). Anderzijds biedt het DSP ook voordelen voor de werkgever. Deze krijgt namelijk inzichtelijk welke skills zijn organisatie momenteel bezit, en welke kennis wegvalt zodra een medewerker ontslag neemt of met pensioen gaat.
De doelstelling van dit project is het verder ontwikkelen en implementeren van het DSP. Met deze verandering wil Volandis ervoor zorgen dat iedere werknemer in de Bouw & Infra (met én zonder diploma) in staat is zich te blijven ontwikkelen en indien nodig in staat is een volgende stap te maken in zijn carrière.
Aanpak en onze rol
Bliss*er Daan van Dieperbeek, als projectmedewerker in het DSP-projectteam, begeleidt deze innovatie. Hij ondersteunt het DSP-projectteam met de ontwikkeling en implementatie van het DSP voor de Bouw- & Infrasector. Hierbij ligt de primaire focus op het binnenhalen van subsidiegeld van de LLO-Katalysator, optimaliseren van de driedaagse training, het reviewen van handleidingen en presentaties, vooronderzoeken uitvoeren voor de roadmap en het aanleveren van materialen voor de ontwikkellijn.
“Daan heeft zichzelf moeiteloos gelanceerd in de sneltrein van het Digitaal Skills Paspoort en is nu een slimme kracht in ons team. Altijd snel, doelgericht en hij komt met mooie ideeën voor het project.”
– Claudia Klarenbeek | Projectleider en Specialist in het DSP
Belangrijkste deliverables
- Het stappenplan ‘Start met DSP’ voor de gebruiker.
- Beschrijving van ‘open badges’. Dit zijn digitale insignes waarmee skills gevalideerd kunnen worden.
- Driedaagse training voor DSP-adviseurs.
- Training DSP-begeleider.
- LLO-Katalysator. Per bouwsteen wordt per ronde een visiedocument, activiteitenplan, activiteitenplanning, begroting, samenwerkingsovereenkomst (met betrokken partijen) en een publieksvriendelijke samenvatting opgeleverd vóór de deadline van de desbetreffende aanvraagronde.
Resultaten
De ambitie is dat binnen tien jaar de gehele bouwsector het DSP-platform gebruikt. Maar voor dit bereikt gaat worden, worden er eerst nog wat tussenstappen gezet. Voor het eind van 2025 ligt het doel op minimaal 10.000 gebruikers en begin 2026 streeft Volandis ernaar om het DSP-platform voor elke bouwmedewerker beschikbaar te laten zijn.
Meer lezen? Optimalisatie van de TEK regeling bij RVO door Bliss*er Noah